Probleemloos spellen ….

Hallo,

Probleemloos spellen… 

In mijn werkzame leven kwam ik ze al vaak tegen; collega’s, managers en directieleden die moeite hebben om correcte Nederlandse zinnen te formuleren zonder spelfouten. 

Het afgelopen half jaar ben ik er weer eens extra op gaan letten en opnieuw ben ik  veel mensen tegengekomen die geen raad weten met -d, of -dt. Mensen die tenenkrommende zinnen formuleren waarin werkwoorden niet op de juiste plaats staan of erger nog, die zinnen formuleren zonder werkwoorden. (praktisch onmogelijk natuurlijk). 

Ik zie websites voorbij komen boordevol spelfouten en deze zomer had ik 4 weken een abonnement op de zomereditie van een regionale krant. Je raadt het al, ook hier kom je ze tegen.

Toegegeven, om correct te kunnen spellen heb je enig taalgevoel nodig en met de komst van internet en mobiele telefonie waarbij we onze eigen SMS en What’s App taal ontwikkelen, wordt steeds vaker de vraag gesteld, met name onder jongeren, hoe belangrijk het is om foutloos te kunnen schrijven. Het is toch voldoende als je elkaar begrijpt.

Tot op zekere hoogte is dat natuurlijk prima. Ik schrijf in mijn what’s app berichtjes ook wel eens:  images 1

‘Zie je strax!’, of Thx!

Gewoon omdat het leuk is en hip!

Het wordt natuurlijk anders als je werkelijk gelooft dat je ‘strax’ met een x schrijft in plaats van met   -ks (straks)

En daar zit het probleem. Als we maar vaak genoeg een verkeerde spelling zien, gaan we op den duur geloven dat het in werkelijkheid echt zo geschreven wordt. Dit in combinatie met het feit dat we de grammatica regels niet weten toe te passen, leidt ertoe dat het vaak mis gaat.

Persoonlijk stoor ik me aan taalfouten op websites, in officiële brieven, blogs en krantenartikelen. Velen zullen zich er niets van aantrekken.

Stijl en grammatica zijn onontbeerlijk verbonden aan een goed verhaal. Samen met de uitstraling en layout zorgen ze voor jouw presentatie naar buiten toe.  Het is je visitekaartje.

Daarvan wil je toch dat het er professioneel uitziet?  

Heb jij ook moeite met het schrijven van correct Nederlandse zinnen of vind je het moeilijk om jouw gedachten in zinnen te verwoorden. Vind je het daarnaast wel belangrijk dat jouw blogs, social media berichten en nieuwsbrieven foutloos verstuurd worden?

Als VA help ik je daar graag bij.

Hartelijke groet,

Nicole 

Vorige Pagina